Vi är killar och tjejer som var tonåringar (födda 1941-1956) i Nässjö under 1960-talet och som nu bor i Stockholm.
Vi håller ihop, trivs tillsammans men är fortfarande rädda för fluortanten. Var är ni andra? Kontakta oss!

NHL Kontakt

Arkivet

NHL Vinskola

Ulfs bilder

Nässjö Näringsliv

Nässjö kommun

Nässjö släktforskare

Vykort från Nässjö

NHL Gästbok

Webmaster

 

 


Vi behöver din medlemsavgift bland annat för att upprätthålla denna hemsida.

Årsavgift för 2009:
109 kr

betala till NHL postgiro
86 13 60 - 6Vi minns fluortanten och darrar fortfarande.


Sensationell mineralfyndighet funnen mitt i Nässjö

Generationer av Nässjöbor har sett den. Tusentals och åter tusentals har trampat på den. Men ingen har tänkt på att här fanns en mineralfyndighet mitt i stan. Ingen tänkte på att här fanns möjlighet till sysselsättning och ekonomiskt uppsving mitt framför näsan. Fyndigheten består av finaste granit i tärnad form.


Granit - svenskt urberg av bästa sort.

Ingen tänkte något förrän en utsocknes påpekade granitfyndigheten för kommunen häromdagen. Upptäckaren heter Lars Dahlquist och kommer från Bohuslän. Dahlquist berättar:

- Många av oss bohuslänningar har en gen som gör att vi kan upptäcka granit på kilometeravstånd. Jag har åkt tåget flera gånger förbi Nässjö, och känt av graniten.

- Till slut blev jag tvungen att gå av tåget och gå ut och titta. Och jisses, där ligger fyndigheten bara 100 meter från järnvägsspåren. Detta var ju verkligen serverat, och då ringde jag till kommunledningen.

Kommunledningen kopplade omedelbart in Claes Johansson, VD i Nässjö Näringsliv AB (NNAB), som blev själaglad och genast begärde bryttillstånd från Bergstaten i Luleå, den myndighet som handlägger ärenden om mineralbrytning. Claes Johansson:
- Vi räknar med minst 25 heltidsanställda under kommande 20 år, och kanske hittar vi mera granit under tiden.

- Det allra bästa, påpekar Claes Johansson, är att graniten är behändig att ta upp. Den är plockvänlig och behöver knappast huggas ytterligare. Den ligger perfekt som trädgårdssten redan i fyndigheten.

Även Nässjös entreprenörer har varit alerta. Bolagsverket i Sundsvall rapporterar att de redan har fått in en ansökan om bolagsregistrering från en av handelsmännen i området - Steens Sten AB.

Claes Johansson berättar att upptäckaren givetvis ska bli belönad. Kanske rent av en granitstaty bredvid Nicke.

Fyndigheten börjar vid Södra Torget och följer en sträckning i nordvästlig riktning längs med Storgatan fram till MacDonalds. Under dagen kommer personal från NNAB att svara på frågor om fyndigheten. Plats Nickestatyn. Tid kl 12-14.

VECKANS FOGELBERGARE

Framgångar ger vänner, motgångar prövar dem.

Jan Fogelberg citerar Publilius Syrus.


Onsdag 1/4 efter 18

Hemmakväll med konstvisning hos Margareta i Norrviken, Sollentuna. Detaljer mailas direkt till de anmälda.

Se anmälda!


Återträff i Nässjö i år

Vi siktar in oss på en återträff i början av september. Mera information kommer.

60-talet som Ulf minns det

Ulf Skoglund hälsar till oss från Mallorca med dessa bilder.

Du minns väl Moodys Frukt (den härliga doften sitter outplånligt i minnet), Nordells Kafé och Hegethorns spännande portgång.


Fler historiska fläktar ...

Vid parkeringsplatsen intill Nässjö station låg förr ett hus som kallades Blombergsgården efter en av de sista ägarna, löjtnant Blomberg. Löjtnanten bodde där i början av 1900-talet men huset var betydligt äldre. Det byggdes redan 1677 av Peter Duker och huset fanns sedan i nästan 300 år. Det torde ha varit Nässjös äldsta hus.

Familjen Duker bodde där i generation efter generation. Släkten kom från Polen under stormaktstiden och var lantmätare, ett yrke som här gick i arv. Det Dukerska gravkoret finns i Nässjö gamla kyrka. En sedermera berömd medlem av det Dukerska stamträdet var Viktor Rydberg vars morföräldrar bodde i huset ovan.

En annan litterär banbrytare var Sandsjöflickan Wendela Hebbe (1808-1899). Hon fick det otacksamma jobbet att bryta genusvallen inom pressen men lyckades väl. Hon anställdes som Sveriges första kvinnliga journalist på Aftonbladet 1841.
 

 

 


Cykelfabriken Brivex på Storgatan

Under en hemvändardags besök i museet i vattentornet upptäckte vi att Nässjö haft en cykelfabrik under början av 1900-talet. Den hette Brivex, låg mitt emot jästfabriken och ägaren hette Britz. Vi vet just nu inte om det var grundaren själv eller sonen som hette Bernhard Britz, BB kallad, och som tog dubbelt brons i 100 km landsväg vid OS 1932. Så här berättar Ulf Skoglund om BB:

"Britz bodde med sin fru på Koltorpsgatan i Nässjö, i samma hus där jag själv föddes. Bernhard Britz körde ihjäl sig under en tävling 1935 och ligger begravd på kyrkogården i Annefors. Enligt min mor hängde änkan (då gravid) upp resterna av cykeln på väggen som minne i sin lägenhet. Under begravningsakten lär hon ryckt till och tagit sig på låret och barnet föddes med ett födelsemärke på sitt lår i form av en kista. Mycket underligt men det lär vara sant.
Änkan dog mer eller mindre av sorg efter sin Bernhard."

Om det är någon som vet mer om cykelfabriken Brivex eller BB så är ni välkomna att maila webmaster. Cykelmuseerna i landet är också nyfikna.

En liten koll på säljsajter visar att det fortfarande går att köpa Brivexcyklar.

I Aftonbladet skrev Wendela om teater och musik, recenserade och översatte böcker. Senare kom hon att introducera socialreportaget i svensk press. Hon tonsatte sånger och skrev sagoböcker. Hon var nära vän med flera av 1800-talets stora personligheter som Tegnér, Love Almqvist (psst, väldigt god vän!), Björnstjerne Björnsson och Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta.

Förutom tre barn från ett havererat Nässjöäktenskap fick hon en son som hon födde diskret i Tyskland vid över 40 års ålder. Denna son, Edvard, fick växa upp hos en fosterfamilj i Tyskland och fick sitt efternamn Faustman efter dem. Edvards dotter Mollie Faustman var författare och konstnär och har bland annat gjort altartavlan i Nässjö gamla kyrka. Edvards övriga barn blev också framgångsrika konstnärer och författare.

Wendela var ju på sitt sätt också en "NHL-are" fastän långt före oss. Hon fyllde 200 år den 8.e september. Hennes hus (med restaurang) i Södertälje är numera omtyckt utflyktsmål för alla beundrare. Se program för Wendelas Hus på www.wendela.se

Inne i Nässjö gamla kyrka finns således minnen från släkterna Hebbe och Duker. Där finns också en minnestavla för siste svenske karolinen, Eric Gustaf Queckfeldt. Han var general i Karl XII.s armé i Ryssland, kämpade väl som livdrabant och hade militära hedersuppdrag under slutet av sitt liv.

Kyrkan är för övrigt byggd 1791 på en grund från en äldre romansk kyrka från 1100-talet.

Fler Nässjöprofiler av modernare snitt hittar du på Nässjöwebben. Klicka här!


Bidrag har inkommit från Leif Palmgren. Han har hittat nedanstående reklambild från Brivex. Klicka på den så blir den större. Med vissa cyklar växer man bevisligen.

Ulf Skoglund kompletterar med följande information:

Den sista "lyckliga sommaren" så var det Martin Bergegårdh som tillverkade det treväxlade cykeln. Den hade en egen monter på Nässjö-mässan 1939. Bilden är från en reklamrunda och det är sonen Lennart Bergegårdh som finns på bilden som liten pojke.

Kommer du ihåg Bergegårdhs? De tillverkade trikåmaskiner i den gamla fina villan vid hembygdsparken som Brinell en gång byggde. I dag har Odd Fellow i Nässjö sitt högsäte där.

Sök gärna på Google, "Bergegårdhs" "+Nässjö", så får du mera upplysningar.

Trender i vinvärlden

De roligaste vinerna hittar du i regel på nyhetshyllan. De "gamla" vinerna på övriga hyllor kan vara lite si och så. Devisen att vin åldras med värdighet gäller tyvärr inte alla viner, i synnerhet inte i prisklassen för vardagsviner, dvs under hundralappen.

Beträffande viner så krävs för att de ska bli bra bland annat att druvan har fått kämpa för att mogna. Stocken har fått skicka sina rötter djupt ner i marken för att hitta vatten och näring. Druvorna har fått optimalt med sol, inte för mycket och inte för lite. Mognaden ska komma knökigt (och nervöst för odlaren).

Förr gick den nordligaste odlingsgränsen i trakten omkring Bonn, men med den globala värmeökningseffekt som nu har tillkommet börjar odlingsgränsen flytta sig norrut. Det har nu exempelvis kommit ut väldigt goda vita, skånska viner på Systembolaget, tyvärr dock ännu i små kvantiteter.

Så småningom kommer vi att få bra, svenska viner i stora kvantiteter från Skåne, Öland, Gotland och i vår livstid troligen också ända upp från Mälardalen. EU´s nyaste vinregion heter för övrigt Pomerania och består av nordöstra Tyskland, nordvästra Polen och en del av södra Sverige.

Leta gärna nu efter nordliga viner. Förr var det enbart vita viner som gällde från Tyskland men nu är klimatet sådant att där också kan produceras väldigt goda röda viner. Ser du något sådant på systemet så slå till snabbt. Volymerna är inte stora och det är i regel gudomliga viner. Säkrast hittar du dem på nyhetshyllan eftersom fler har samma målsättning som du.

Givetvis ska du ta alla möjligheter du får att prova svenska viner.


A. Till Nässjös egen vinimportör, Vinsummum
B. Lite annat om vin till mat.
C. Vinfakta.

Vill du läsa mera om vin? Prova då Britt Karlssons sajt, www.bkwine.com.Ulf Skoglund


Ulf Skoglund

Se mer av Ulfs bilder här.

     

Anmälningsformulär

Anmäl till 18/3 hos Margareta i Norrviken.
Se anmälda!

Skulle formuläret inte fungera kan det bero på att din huvudbonad inte är av senaste modell eller att din webbläsare är gammal och inte klarar webmail, eller också beror det på att din dator finns inom en brandvägg som inte tillåter webmail. Maila då istället på vanligt sätt till per@prne.se så kontaktar han den mystiske webmaster.

Namn: 

Email:

Text: 

        

Konstnären heter Ulf Skoglund. Från Handskeryd, Nyhem och Norrboda men sedan 20 år har han sin fasta adress på Mallorca. Hans epostadress är ulfskoglund@hotmail.com

Se mer bilder från Ulfs pensel här!

Se också hans egen webbplats www.geocities.com/uskoglund.